Szeretettel köszöntelek a Az EGÉSZSÉGHIT közösségének oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Az EGYSÉG és EGÉSZSÉGHIT közössége vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Az EGÉSZSÉGHIT közösségének oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Az EGYSÉG és EGÉSZSÉGHIT közössége vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Az EGÉSZSÉGHIT közösségének oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Az EGYSÉG és EGÉSZSÉGHIT közössége vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Az EGÉSZSÉGHIT közösségének oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Az EGYSÉG és EGÉSZSÉGHIT közössége vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
A parlagfű (Ambrosia artemisii-folia) Észak-Amerikából származó
gyomnövény, Európában nem őshonos. Elszaporodása és megtelepedése az I.
világháború környékén indult meg, robbanásszerű terjedése azonban csak
az 1950-es évek utáni időszakra tehető. Ma Magyarországon a parlagfűvel
fertőzött terület nagyságát 5 millió hektárra becsülik, amely relatíve,
az Európai Unióban a legnagyobb.
A növény saját utánpótlását hosszú időre képes biztosítani. Egy közepes méretű növény magszáma kb. 3000 db, azonban a nagyobb egyedek magprodukciója akár a 62000-es számot is elérheti. A talaj felsőbb rétegeiben 4 évig, míg a mélyebb (35-45 cm) rétegeiben akár 40 évig is képesek megőrizni csírázóképességüket.
A parlagfű nemcsak mezőgazdasági vonatkozásban károsít, hanem a humán
gyógyászatban is igen komoly gondot okoz. Becslések szerint, a magyar
lakosság több mint 30%-a mutat túlérzékenységi tüneteket a parlagfű
pollenjével szemben. Ha nem születik megoldás a parlagfű problémára, úgy
kb. 15 év múlva minden második magyar allergiás betegségben fog
szenvedni.
A parlagfű Európában eddig ismert káros egészségügyi hatása a pollen
által okozott allergiához kötődik. A növény virágzás előtti begyűjtése
semmilyen, eddig ismert egészségkárosító hatással nem bír. Ezek alapján a
parlagfüvet olyan behurcolt (adventív) növénynek tekintjük, melynek
káros hatásai időben történő begyűjtéssel kezelhetők, sőt hasznot hajtó
növénnyé (gyógynövénnyé) válhat Európában is. A népi gyógyászatra és az
amerikai kutatási eredményekből szerzett ismeretekre alapozva, privát
kutatásokba kezdtünk, mivel ma Magyarországon senki nem veszi komolyan
és nem is finanszírozza a parlagfűvel kapcsolatos humán kutatásokat.
Célunk volt olyan emberi fogyasztásra alkalmas termékek előállítása,
melyek a parlagfű, mint gyógynövény jótékony hatásait közvetítik.
Jelenleg két olyan termék fejlesztése van folyamatban, amely alkalmas
lehet az allergia megszüntetésére. Emellett kutatások folynak a
parlagfűből kinyert egyes hatóanyagok prosztata-, mell-, petefészek- és
vastagbélrákra gyakorolt megelőző, illetve terápiás hatását illetően.
Kutatásaink előrehaladtával, egyre inkább megbizonyosodunk arról,
hogy a parlagfüvet – megfelelő hozzáállás esetén – kellemetlen
gyomnövény helyett, érdemes egy értékes gyógynövénynek tekintenünk.
Dr. Csubák Mária
egyetemi docens, Debreceni Egyetem
eljtermeszetesen@gmail.com
Forrás
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!